A távoktatás bevezetésével és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb technikai információk.


Távoktatás, a Moodle rendszer használatával kapcsolatos leírások:

 

Otthoni munkavégzés

Adathalászat

Kedves Kollégák!

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban érkeznek olyan e-mail-ek, amelyben különféle indokra hivatkozva felhasználói adatok megadását kérik. A levelek a korábbi rossz nyelvhelyességű megfogalmazások helyett már jól szerkesztettek, a levél tárgyában vagy az aláírásban a Széchenyi István Egyetem is szerepel és általában a webmail rendszerrel kapcsolatos problémáról szólnak.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy ezek a levelek hamisak. A levélben közvetlenül, vagy a levélben található link-re kattintva általában kérik a felhasználó nevét, jelszavát vagy esetleg bankkártya adatait, ezek megadása esetén visszaéléseket követhetnek el az adatokkal. Kérjük, az ilyen levelekben található linkekre ne kattintsanak, ne adjanak meg semmiféle adatot.

Néhány minta a kapott levelekre és a megjelenő weboldlara:

 

 

A webmail hamis és eredeti oldala

 

A leveleknél jól látható, hogy a feladó hamis, nem sze.hu végződésű címről érkezett, a benne szereplő weboldal címe sem sze.hu végződésű. A linkre kattintva megjelenő weboldal - bár a webmail felületünk pontos másolata - de itt is gyanúra ad okot, hogy a weboldal sze.hu domain nevet nem tartalmaz. A helyes egyetemi oldalnál ellenőrizhető az is, hogy a https tanúsítványnál megjelenik a "Széchenyi István Egyetem" név.

Kérjük, az ilyen leveleknél minden esetben ellenőrizzék, hogy a levél küldője hiteles-e és a megjelenő weboldal az egyetemhez tartozik-e!

Az Egyetemi Informatikai Központ részéről kimenő leveleinket mindig aláírja az a kolléga, aki a levelet küldte vagy feltüntetjük az aláírásban a szervezeti egység pontos megnevezését. Ha ilyen adathalász támadás áldozata lett, kérjük sürgősen jelezze az eik@sze.hu e-mail címen.

Csábi Béla
Egyetemi Informatikai Központ
Központvezető

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.