Adathalászat

Kedves Kollégák!

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban érkeznek olyan e-mail-ek, amelyben különféle indokra hivatkozva felhasználói adatok megadását kérik. A levelek a korábbi rossz nyelvhelyességű megfogalmazások helyett már jól szerkesztettek, a levél tárgyában vagy az aláírásban a Széchenyi István Egyetem is szerepel és általában a webmail rendszerrel kapcsolatos problémáról szólnak.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy ezek a levelek hamisak. A levélben közvetlenül, vagy a levélben található link-re kattintva általában kérik a felhasználó nevét, jelszavát vagy esetleg bankkártya adatait, ezek megadása esetén visszaéléseket követhetnek el az adatokkal. Kérjük, az ilyen levelekben található linkekre ne kattintsanak, ne adjanak meg semmiféle adatot.

Néhány minta a kapott levelekre és a megjelenő weboldlara:

A webmail hamis és eredeti oldala

 

A leveleknél jól látható, hogy a feladó hamis, nem sze.hu végződésű címről érkezett, a benne szereplő weboldal címe sem sze.hu végződésű. A linkre kattintva megjelenő weboldal - bár a webmail felületünk pontos másolata - de itt is gyanúra ad okot, hogy a weboldal sze.hu domain nevet nem tartalmaz. A helyes egyetemi oldalnál ellenőrizhető az is, hogy a https tanúsítványnál megjelenik a "Széchenyi István Egyetem" név.

Kérjük, az ilyen leveleknél minden esetben ellenőrizzék, hogy a levél küldője hiteles-e és a megjelenő weboldal az egyetemhez tartozik-e!

Az Egyetemi Informatikai Központ részéről kimenő leveleinket mindig aláírja az a kolléga, aki a levelet küldte vagy feltüntetjük az aláírásban a szervezeti egység pontos megnevezését. Ha ilyen adathalász támadás áldozata lett, kérjük sürgősen jelezze az eik@sze.hu e-mail címen.

Csábi Béla
Egyetemi Informatikai Központ
Központvezető

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55